Meggy

A meggy egy csonthéjas magvú gyümölcs, illetve az azt termő meggyfa (Prunus cerasus) rövidebb neve.
A meggyet már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger vidékén és Perzsiában. Magyar neve finnugor eredetű, ami azt jelzi, hogy már a honfoglalás előtt is ismerték eleink a vadmeggyet.[1] Sok magyar helységnév és (Meggyaszó, Meggyesegyháza)[2] és családnév jelzi korai ismertségét és elterjedtségét.

Leírása

meggy 1A meggyfának igen sok és sokféle – valószínűleg a cseresznyétől is származó – fajtája van. Sötétszürke kérgű fa. A cseresznyénél rövidebb életű. Vesszői idősebb korban lecsüngnek. Levelei a cseresznyééhez hasonlóak, fényesek. Virágzata bogernyő. Nemesebb fajtái önmeddők.

Felhasználása

Termése különösen értékes, nyersen fogyasztják, főzve süteményekbe teszik, tartósítva a konzerviparban használják, bort és likőrt is készítenek belőle.

Információk:
Gyümölcsméret, alakközépnagy, nagy, 22 mm, megnyúlt gömb
Gyümölcsszínhéja sötétpiros, fényes, húsa sötétpiros, kemény
Ízharmonikus, édes-savas, bő levű
Faközéperős-gyenge növekedésű, laza korona
Termőképességrendszeres bőtermő, korán termőre fordul
Érésidőjúnius közepe
Termékenyülésöntermékeny

 

also csik

Kiadványunk

cimlap

Cégadatok

Cég név: AGRICOLAE KFT.
Cégjegyzék szám:
15-09-065289
Adószám: 11652890-2-15
EU adóigazgatási szám:
HU 11652890
Ügyvezető: Biró Csaba
Székhely: 4741 Jánkmajtis, Vörösmarty u. 19.
Fő tevékenység: Zöldség-Gyümölcs Nagykereskedelem, Szilvalekvár gyártás

Árfolyamok